Massage – varför är det bra för mig?

okt 20, 2023 | Okategoriserade

Massage är bra för så mycket! Förutom att den är skön och avslappnande, kan den ha en positiv effekt på ditt blodtryck. Den får lugn-och-ro-hormonet oxytocin att utsöndras i kroppen, den gör dina muskler mjukare och mer avspända, vilket ger dem en bättre genomblödning. Musklerna blir rörligare och fungerar som de ska. Massagen är också bra för immunförsvaret. Undersökningar visar att de som får massage regelbundet är friskare och har mindre värk i kroppen. Den kan till och med lindra lättare former av viss depression. 

Du kan ta massage om du känner att din kropp är stel, om du har ont i musklerna eller känner dig trött i kroppen. Du kan också gå på massage i förebyggande syfte, så att du inte får problem senare. Den är också en utmärkt behandlingsmetod mot stress. Eller helt enkelt bara för att det är härligt att få en stund för sig själv och bli omhändertagen! 

muskelbesvär

Det finns olika typer av massage som man kan välja mellan. Den vanligaste är svensk klassisk massage. Det innebär knådning av dina muskler utifrån din individuella problematik eller en skön preventiv behandling av hela kroppen. Har du ont i nacken behandlar jag ofta hela ryggen och känner särskilt på musklerna runt axlar, nacke och skuldror. Har du problem med ländryggen känner jag oftast också på sätesmusklerna, då mycket spänningar sitter där. 

Andra massagetyper inkluderar till exempel taktil behandling, hot stone-massage, lymfmassage, bindvävsmassage, koppning och gravidmassage. Man kan som massageterapeut vidareutbilda sig i många olika tekniker. Jag brukar mixa klassisk massage med koppning och hot stone för ditt bästa. 

När du kommer på massage för första gången är det viktigt att du berättar om du t ex är gravid, äter starka mediciner eller har några sjukdomar. Då anpassar vi massagen efter förutsättningarna för just dig. 

För dig som t ex har utmattningsdepression, fibromyalgi eller är mellan cancerbehandlingar kan en taktil behandling vara att föredra. Den är mycket lugn och avslappnande, ytterst på huden med långsamma drag. Den är extra bra på människor som av någon anledning inte får masseras hårdare. Hör med din läkare om du är osäker! 

Välj en utbildad massageterapeut som är certifierad av Branschrådet Svensk Massage. Det är en säkerhet för dig att veta att terapeuten har en godkänd utbildning. 

Nu för tiden har många anställda ett friskvårdsbidrag att använda till t ex massage, eller osteopati. Se till att det inte fryser inne! Använd det hos oss även om du inte har problem, för att förebygga både värk och stress. Varmt välkommen till oss på Ullevikliniken! 

-Helena Persson, Medicinsk massageterapeut