Vad gör en naprapat?

feb 15, 2022 | Naprapati

Ja, vad gör en naprapat? Man går till en naprapat för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till dina rörelser. Naprapater behandlar i princip alla kroppens muskler och leder. Rygg- och nackbesvär är den vanligaste orsaken som patienter söker hjälp för hos en naprapat. Självklart kan man även söka hjälp för andra besvär så som smärta i knä, hand, fot, armbåge etc.

Hur sker en behandling?

En behandling sker manuellt, med händerna, men också genom rådgivning och träning. En naprapat-behandling är till för att minska smärtan och självklart för att få dina muskler att fungera så bra som möjligt. Behandlingarna varierar beroende på vilken typ av besvär du har. Den vanligaste ordningen är att naprapaten börjar med att behandla med manuella tekniker, det vill säga med händerna. Sedan kan du även få råd om fysisk aktivitet och rörelse, genom ett träningsprogram som naprapaten tar fram.

Vad gör en naprapat för olika behandlingar?

Manuella behandlingar– Där får du oftast ligga på en behandlingsbänk och naprapaten går sedan igenom dig med händerna. Ledmanipulation är den vanligaste typen, där naprapaten försiktigt för ut leden en liten bit och därefter gör ett snabbt tryck.

Mobilisering– Det finns olika typer av mobilisering, som muskeltöjning, traktionsbehandling, tens, triggerpunktsbehandling och massage.

Behandling med träning– När man har ont kan muskler ibland bli svaga, spända och stela och behöver ibland därför tränas rätt för att få tillbaka sin stabiliserande funktion. Därför kan man få individuellt träningsprogram. Även konditionsträning kan minska smärtan. Man kan också få hjälp med träning som ger kontroll över muskler och leder.

Avslappningsövningar och stresshantering– Visste ni att smärta kan förstärkas av stress, oro och ångest? En dålig arbetsmiljö kan orsaka smärta i nacke och muskler. I behandlingen kan det därför ingå att e hur du mår psykiskt och hur du upplever dina omgivningar. Metoder för avslappning och stress kan hjälpa i dessa situationer.

Har du frågor om vad en naprapat gör? Kontakta oss eller läs mer på naprapati.